intsaab 2011

Untitled-15

Saab on ruotsalainen automerkki, jonka mallistoon kuuluu sellaisia klassikkoja kuin Saab 92, 96 ja Saab 99. Saab on lyhenne sanoista Svenska Aeroplan Aktieboklaget ja se perustetiin jo vuonna 1937 valmistamaan sotilaslentokoneita. Saab-autojen valmistus aloitettiin vuonna 1947, toisen maailmansodan jälkeen.

Ensimmäiset prototyypit ja mallit

Koska toisen maailmansodan jälkeen sotilaslentokoneiden kysyntä väheni, päätti yritys alkaa valmistaa autoja. Kotimaisissa autoissa, kuten Volvolla, oli valikoimissaan pääasiassa suuria autoja, joten Saab panostaa pienemmän auton suunnitteluun ja valmistamiseen. Iskusanoina olivat ’pikkuauto’ ja ’kansanauto’.

Vuonna 1947 esiteltiin ensimmäinen prototyyppi, lentokoneen siiven muodosta mallia ottanut Saab 92001 eli niin sanottu UrSaab. Tästä jalostettiin legendaarinen Saab 92, jonka tuotanto aloitettiin 1950-luvun alussa. Seuraava vuosikymmen toi mukanaan Saab 96:n, jossa panostettiin erityisesti turvallisuuteen, sillä vakiovarusteena olivat turvavyöt sekä kumiset turvapuskurit.

Isompi malli

1960-luvulle tultaessa oli sota-aika jäänyt jo kauas taakse ja Ruotsissa keskiluokka kasvanut ja vaurastunut. Se alkoi olla valmis isompaan autoon, jossa olisi myös enemmän tehoja ja joka olisi paremmin varusteltu. Syntyi Saab 99, jonka yksi ominaisuus oli leveämpi raideväli. Mallin kehittelyä jatkettiin koko tuotannon ajan ja sen varustelua lisättiin.

Suomen Saab-klubi

Saabilla on aina ollut vahvat kannattajansa ja yksi Saab-henkisten ihmisten kohtauspaikka on Suomen Saab-klubi. Se perustettiin vuonna 1990 ja sen tarkoituksena on kerätä yhteen samanhenkisiä eli Saab-henkisiä ihmisiä. Siellä saa myös apua vanhan Saabin korjaamiseen ja jopa uuden rakentamiseen.

Kerho julkaisee Saabisti-lehteä, joka ilmestyy neljästi vuodessa ja sillä on myös aktiivinen keskustelufoorumi. Pääosassa ovat kuitenkin erilaiset tapahtumat ja kokoontumisajot, joissa voi myös harjoitella jääradalla ajoa. Myös suhteet ulkomaisiin Saab-klubeihin ovat vahvat ja Suomen Saab-klubi järjestää kansainvälisiä tapahtumia.